alu-felne-balaban

All season gume

Dobar ili Loš izbor?

Gume koje mogu da se koriste u svim vremenskim uslovima, postaju sve popularnije kod vozača kako kod nas tako i u Evropi. Rast prodaje i sve veći izbor guma za sve sezone nam to nedvosmisleno pokazuju.

Zašto su gume za sve sezone dobar izbor?

Sve manje snega tokom zimskog perioda, visoke temperature za taj period godine, kao i neočekivani mraz i sneg tokom proleća, idu u prilog ovoj vrsti pneumatika. Duže će trajati i bolje će se pokazati na neočekivanim vremenskim uslovima, tokom cele godine.

Da li je to i u praksi baš tako jednostavno?

Mislimo da nije. Među all season gumam postoje veoma velike razlike. Od proizvođača zavisi da li će se opredeliti da njegova all season guma bude bolja na snegu ili na vrelom asfaltu. Kada se uzme u razmatranje još i ponašanje guma po vlažnom ili po suvom putu, tek onda možemo da pretpostavimo koliko je teško napraviti univerzalnu gumu za sve vremenske uslove.

Sa druge strane, za kvalitetnu gumu za sve sezone, potrebno je izdvojiti popriličnu sumu novca, jer su skuplje od čisto zimskih ili čisto letnjih guma.

Naš stav i preporuka

Ukoliko automobil ne koristite za putovanja na planine, ukoliko živite u ravnici, vozite po putevima bez velikih uspona i silaza, za vas je pravi izbor all season guma.

Ako, pak, vozite duže relacije, penjete se na planine, izlažete gume snežnim i hladnim vremenskim uslovima, zimski set guma će se bolje pokazati, a tokom proleća vam preporučujemo obaveznu zamenu zimskih pneumatika za letnje, čime ćete produžiti vek gumama i možemo da vam garantujemo da ćete uživati u punim perfomansama vašeg vozila.